W dialekcie mediolańskim: sbroffadej in broeud

Składniki:
  • 100 g mąki
  • 60 g parmezanu
  • 1 l rosołu na mięsie
  • 3 jajka
  • gałka muszkatowa
  • sól
Przygotowanie:

Włożyć do miseczki rozbite jajka, parmezan, łyżeczkę soli, szczyptę gałki muszkatowej, i wymieszać energicznie widelcem. Dodawać po trochu mąkę. Mieszać masę rękami aż będzie wystarczająco gładka. Uformować z ciasta kulę i pozostawić owiniętą w ścierkę przez godzinę. Na chwilę przed upłynięciem godziny zagotować rosół. Zetrzeć ciasto na dużych oczkach prosto do rosołu. Mieszać delikatnie do wypłynięcia ciasta, podawać od razu w głębokich talerzach z dużą ilością rosołu, ewentualnie posypać dodatkowym parmezanem.