W dialekcie mediolańskim: pulaster arrost ripien

 

Składniki:
  • 1 kg czystego kurczaka
  • 100 g mortadeli
  • 100 g gotowanej szynki
  • 50 g mortadeli z wątróbek
  • 50 g gotowanego salami
  • 50 g tartej bulki
  • 30 g startego parmezanu
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 4 duże ziemniaki
  • 30 g natki z pietruszki
  • 5 listków szałwi
  • 1 gałązkę rozmarynu
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Włożyć do miksera: mortadelę z wątróbek, szynkę, salami, mortadelę, starty parmezan, zieloną pietruszkę, jajko, odrobinę soli i pieprzu. Miksować wszystko razem przez 2/3 minuty Wypełnić farszem kurczaka Rozgrzać piekarnik do 190° Obrać i pokroić ziemniaki na ćwiartki. Roztopić w rondlu, dodać kurczaka i ziemniaki i smażyć 5 minut często mieszając. Zdjąć rondel z ognia i dodać wino, 150 ml cieplej wody, szałwię, rozmaryn, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do piekarnika i piec 1 godzinę polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia, obracać 3 – 4 razy.Pod koniec pieczenia pokroić kurczaka na kawałki zachowując nietknięty farsz. Ułożyć na środku talerza farsz otaczając go kawałkami kurczaka i zewnętrznie ziemniakami, polać sosem z pieczenia. Podawac, mozna nawet na zimno.