Polenta pasticciata

POLENTA PASTIZZADA

Składniki:

  • 350 g maki żółtej
  • 200 g kiełbasy
  • 100 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 100 g masła
  • 20 g suszonych grzybów
  • 150 g parmezanu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu pomidorowego, sól, pieprz

Przygotowanie:

Ugotować polente w 1,2 l wody według przepisu na opakowaniu. Włożyć grzyby do cieplej wody na15 minut. Wylać polente do szerokiego naczynia i pozostawić do ostudzenia. Obrać i posiekać cebule. Zetrzeć ser. Odsączyć grzyby zachowując wodę. Wrzucić na patelnie 50 g masła oraz pokrojona cebula i podsmażyć. Dodać mięso , podsmażyć, dodać drobno pokrojona kiełbasę, sos pomidorowy i grzyby. Po 2-3 minutach doprawić sos solą i pieprzem. Gotować przez około 1 godzinę na małym ogniu, dodając od czasu do czasu wodę z grzybów. Kroić polente na plastry o grubości około 1 cm. Rozgrzać piekarnik do 180°. W rondlu ułożyć na przemian: warstwę polenty, warstwę przygotowanego sosu i dużą łyżkę parmezanu. Kontynuować do czasu aż wszystkie składniki się skończą, na wierzchu ułożyć polente, parmezanem oraz pozostałe kawałki masła. Włożyć do piekarnika na około 40 minut. Podawać w kawałkach prosto z piekarnika