Peck w Mediolanie, w pobliżu katedry, to po części sklep i po częsci restauracja, został otwarty w 1883 roku i nadal w obsługuje gości.

Peck w Mediolanie

Sklep został założony w 1883 roku przez Francisa Peck

 

(rzeźnika z Pragi) w Mediolanie przy Via Orefici i był to sklep z kiełbasą i wędzonkami typu “Praga”, któremu udało się zdobyć znaczące miejsce w mieście. W 1912 roku został kupiony przez Elisha Magnaghi który przeniósł go na Via Spadari 9 (gdzie znajduje się po dziś dzień) i poszerzył gamę produktów o świeży makaron, dania gotowe i ravioli. “Peck” szybko stał się miejscem spotkań intelektualistów, pisarzy i aktorów (Gabriele D’Annunzio, Dario Niccodemi, Arnaldo Fraccaroli, Renato Simoni stali się jego się bywalcami). W 1956 roku, Peck został kupiony przez braci Giovanniego i Luigiego Grazioli, synów rzeźnika z mediolańskiej prowincji i jednych z pierwszych twórców restauracji w Mediolanie. W 1970 roku rodzina Stoppani, sponsorowana przez Angelo, stała się jej właścicielem. Od kwietnia 2013 roku, po 43 latach, rodzina Stoppani wycofała się ze spółki, sprzedając ją Pietro Marzotto.

 

Poniżej krótkie video, niestety po włosku, ale można podziwiać wszelkie delicje sprzedawane w “Peck’u”