W dialekcie mediolańskim: el panatton

Składniki: 
  • 350 g maki
  • 320 g masła
  • 80 g cukru
  • 60 g drożdży
  • 100 g rodzynek
  • 60 g owoców kandyzowanych (pomarańcza i cytryna)
  •  4 jajka, sól
Przygotowanie:

Rozrobić drożdże w odrobinie ciepłej wody (bardziej zimna niż gorąca). Zarobić drożdże z 100 g maki. W cieście zrobić cięcie i pozostawić przez około 20 – 25 minut trzymając zawinięte w ściereczkę. Następnie do ciasta dodać 125 g maki oraz 2/3 łyżki ciepłej wody i wyrabiać ciasto. Zawinąć ciasto ponownie w ściereczkę do momentu aż ciasto podwoi swoja objętość. Pokroić kandyzowane owoce na małe kawałeczki. Rodzynki włożyć do wody na 15 minut, a potem odsączyć W międzyczasie w odrobinie wody rozpuścić cukier. Dodać do syropu, ubite trzepaczką, 4 żółtka i dwa białka, gotować wszystko w garnku, który jest umieszczony w wodzie, wystudzić rozpuszczone składniki Rozpuścić 90 g masła. Dodać do wyrośniętego ciasta pozostałą mąkę, startą skórkę z cytryny, szczyptę soli i ciepły syrop. Wyrabiać ciasto przez około 15 minut, dodając trochę wody cieplej jeśli istnieje potrzeba, otrzymując gładkie ciasto. Na końcu dodać kandyzowane owoce i rodzynki Rozgrzać piekarnik do 220°. Odstawić ciasto na około 15-20 minut Wysmarować masłem formę na ciasto i pokryć papierem. Na cieście zrobić cięcie w postaci krzyża Piec ciasto około 1 godziny. Po 10 minutach pieczenia na wierzchu ciasta ułożyć pozostałe masło, pamiętając aby obniżyć temperaturę pieczenia jeśli wierzch ciasta zmieni kolor.

Jeśłi interesuje  Cię dlaczego tradycyjnym przysmakiem świątecznym mediolańczyków jest właśnie panettone, zajrzyj na stronę: “Historia panettone