W dialekcie mediolańskim: pan di mort

Składniki:
  • 500 g herbatników
  • 300 g cukru
  • 250 g maki
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonych fig
  • 60 g pomarańczy kandyzowanej
  • 60 g migdałów bez skórki
  • 4 białka
  • pół torebki drożdży, cukier puder

 

Przygotowanie:

Włożyć rodzynki do wody na 15 minut, a potem odsączyć. Posiekać migdały i pokruszyć drobno biszkopty. Pokroić na drobna kosteczkę figi i kandyzowane pomarańcze. W misce wymieszać migdały, mąkę, cukier, herbatniki, rodzynki, drożdże, cynamon i owoce kandyzowane. Dodać białka, parę łyżek wina i wyrabiać ciasto energicznym ruchem przez około 10 minut. Jeśli ciasto jest twarde dodać odrobinę wina. Z ciasta robić płaskie i długie bułeczki Rozgrzać piekarnik do 180°. Wyłożyć metalową formę papierem do pieczenia. Bułeczkę ułożyć na chrupkim pieczywie. Piec w piekarniku, tak długo aż się upieką (spróbować odłamując kawałeczek. Kiedy będą zimne posypać cukrem waniliowym.