Ossibuchi alla milanese

Ossobuco alla milanese

OSS BUS A LA MILANESA

Składniki:

  • 4 kości wolowe
  • 100 g masła
  • 2 dojrzale pomidory
  • 50 g maki
  • 300 ml wina białego wytrawnego
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchew
  • 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki
  • 1 cytryna sól pieprz

Przygotowanie:

Pokroić cienko marchew i cebulę. Pokroić skórkę z cytryny i posiekać ją razem z pietruszką i ząbkiem czosnku. Roztopić w garnku masło razem z drugim ząbkiem czosnku. Obtoczyc kości wołowe w mące. Usunąć czosnek z masła. Podsmażyć kości na maśle obracając je z obu stron, osolić i popieprzyć kontynuując obracanie. Polać winem i poczekać aż wyparuje. Dodać marchew i cebulę. Kiedy cebula sie zarumieni dodać pomidory. Przykryć garnek i dusić na wolnym ogniu przez około 1 godzinę i 15 minut, dodając od czasu do czasu 2-3 łyzki letniej wody aby sos nie stężał za bardzo. Kiedy mięso zacznie odrywać się od kości dodać posiekaną pietruszkę i pozostawić na ogniu przez około 10 minut. Podawać polane sosem z duszenia