W dialekcie mediolańskim: oss de mord

Składniki:
  • 150 g maki
  • 100 g obranych migdałów
  • 100 g obranych orzechów
  • 200 g cukru
  • 1 dkg masła
  • 300 g goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • wino wytrawne Marsala
Przygotowanie:

oddzielić 25 g orzechów e 25 g migdałów. Resztę orzechów i migdałów cienko rozdrobnić, dodając cukier i goździki. Włożyć wszystko do miski i dodać cynamon Do mieszaniny dodać mąkę i trochę wina aby otrzymać ciasto (dodawać wino po 1 łyżce) Wyrabiać ciasto do momentu aż stanie się gładkie. Z ciasta uformować niezbyt gruby wałek. Rozgrzać piekarnik do 200°. Pokroić wałek na 8 części Wysmarować masłem formę do pieczenia uformować 8 wałków z resztą migdałów i orzechów. Położyć wałki na blasze do pieczenia. Piec około 30 minut, musza być suche i złociste. Podawać zimne.