Minestrone

Minestrone

Składniki:

  • 160 g ryżu
  • 40 g słoniny
  • 80 g masła
  • 200 g fasoli borlotti
  • 50 g groszku
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 średnia marchew
  • 2 średnie kabaczki
  • 2 zielone selery
  • 4 liście kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 4 liście bazylii
  • 2 liście szałwi
  • 2 litry rosołu na mięsie
  • starty parmezan
  • sól

Przygotowanie:

Pokroić na paski słoninę. Umyć wszystkie warzywa. Pokroić cienko seler marchew i kabaczki. Obrać ziemniaki i pozostawić je w całości. Pognieść widelcem pomidory. Posiekać pietruszkę. Pokroić w cienkie plastry cebule. Włożyć do wysokiego garnka masło z wszystkimi pokrojonymi warzywami i liśćmi szałwi. Podsmażyć przez 4 ? 5 minut potem dodać fasole, ziemniaki i bazylie. Zalać wszystko rosołem , posolić i pozostawić na wolnym ogniu pod przykryciem. Po ok 2 i pół godzinach pognieść ziemniaki, dodać groch i liście kapusty. Po 40 minutach dodać ryz i posiekana pietruszkę, zwiększyć ogień aby szybciej ugotował się ryz. Kiedy jest gotowa podawać posypana obficie parmezanem