Lody palce lizać!

We włoskich lodach zasmakowałam się ponad 18 lat temu. Wprawdzie już wcześniej, podczas wypadów do Włoch, stałym punktem programu była wizyta w lodziarni, ale dopiero gdy znajomi, u których mieszkałam przynieśli do domu opakowanie świeżych lodów (sprzedawanych na wagę) wtedy dopiero zrozumiałam co to są prawdziwe wloskie lody! W mieście takim jak Mediolan wiele jest bardzo dobrych lodziarni – po włosku gelateria – ale mi do dzisiaj sentyment pozostał do Gelateria Merghera usytuowanej przy ulicy o tej samej nazwie w okolicach Piazza de Angeli (MM1). Dlatego też wielokrotnie z przyjaciółkami kończyłyśmy tam nasz wieczór choć często była zatłoczona do późnych godzin nocnych, zwłaszcza latem. Polecam zatem to miejsce gdyby ktoś przebywał w okolicy.

Wiele jest lodziarni, które warto odwiedzić i bardzo trudno jest wybrać, która jest najlepsza, dlatego poniżej sugeruję tylke niektóre z nich:

  • Il Massimo del Gelato przy via Castelvetro 18, – historyczna lodziarnia w Mediolanie nieopodal Corso Sempione i parku o tej samej nazwie, oraz niedaleko Łuku pokoju. Przyciąga od lat wielbicieli lodów czekoladowych, których posiada wiele odmian, od stuprocentowo czarnej czekolady, po cynamonowe bądź z peperoncino. Ne do pogardzenia smaki aromatyzowanego kakao, rumowo-czereśniowy czy słonych pistacji. Zarówno w migdałowych jak i w smakach owocowych czuć kawałki owoców. Otwarta codziennie oprócz poniedziałków od 12.00 do północy.
  • Gelateria della musica – przy via Giovanni Enrico Pestalozzi 4 – nieopodal kościoła San Christoforo sul Naviglio (dzielnica kanałów) znajduje się ta lodziarnia muzyczna. Sprzedają tam lody tylko ze świeżych składników, dlatego wiele smaków jest sezonowych. Specjalnością są wszelkie smaki owocowe ale spotkać można również nietypowe takie jak o smaku mojito, twarogowo-cytrusowy bądź o smaku chleba z masłem i marmoladą. Otwarta we wtorki, środy, czwartki i niedziele od 12.30 do 23.00 oraz w piątki i soboty od 12.30 do północy.
  • Przy via Giovan Battista Pergolesi 3. Między placem Lima a placem Loreto (tym samym na którym powieszono zwłoki Benito Mussoliniego) znajduje się lodziarnia Bottega del gelato. Około 50 różnych smaków do wyboru. Bardzo popularnymi są owocowe sorbety: gruszkowy, morelowo-śliwkowy, z morwy, smaki tropikalne bądź owoce wypełnione lodami. Ze smaków kremowych warto polecić “semifreddo” (ciepłe lody) o smaku kawy i owoców sosnowych – pinoli. Otwarta codziennie oprócz środy,od 9.00 do 22.00 a nawet 24.00 w lecie.
  • Przy piazza Luigi di Savoia obok Dworca Głównego – Stazione Centrale znajduje się Gelateria Sartori. Lodziarnia, a właściwie kiosk, uwielbiany przez mediolańczyków znajduje się tam od 1947 roku. Niewiele ma smaków nietypowych, bowiem specjalizuje się w klasycznych, z których śmiało można polecić orzechowy (nocciolato) z kawałkami suchych owoców, migdałowy, pistacjowy bądź o smaku gorzkiej czekolady. Bardzo popularna jest również granita sycylijska z briochem.  Otwarta codziennie od 12.30 do północy.
  • W okolicach Corso Buenos Aires, może przy okazji robienia zakupów warto zajrzeć do lodziarni: Gelato Giusto przy via San Gregorio 17 – miejsce idealne dla smakoszy i fetyszystów lodów. Smakowite lody bez uwodornionych tłuszczów roślinnych, sztucznych barwników czy konserwantów, produkowane wyłącznie na mleku z krów lombardzkich i najlepszych owoców sezonowych. Otwarta od wtorku do soboty w godzinach od 12.00 do 22.30 oraz w niedzielę od 12.00 do 21.00.

Smacznego !