Składniki:
  • 600 g języków wolowych
  • 600 g cebuli
  • 100 g masła
  • 30 g sosu pomidorowego
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 4 listki szałwi
  • mąka, sól, pieprz
Przygotowanie:

Włożyć języki do gotującej się i lekko osolonej wody, gotować przez 5 minut. Obrać cebulę. Wyłożyć język, i obierać ze skóry ciągnąc w przeciwnym kierunku, postawić rosół z gotowania. Obtoczyć język w mące Roztopić masło na patelni, dodać język i piec po 2 minuty po obu stronach. Polać winem i pozostawić na dużym gazie do wyparowania. Odlać 300 ml rosołu i rozpuścić sos pomidorowy, dodając wszystko do języka. Doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować przez 1,5 godziny na małym gazie

Dodać cebule w całości, liście szałwii i gotować przez około 1 godzinę Od czasu do czasu czy podlać rosołem , kiedy istnieje potrzeba, doprawić solą i pieprzem. Podawać język pokrojony w plastry z cebulkami i liściem szałwii.