Charlotte alla milanese

Charlotte alla milanese

Sciarlott a la milanesa

Składniki: 

  • 1 kg szarych renet
  • 50 g rodzynek
  • 150 g cukru
  • 40 g masła
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 50 ml rumu
  • ? cytryny
  • 12 kromek pan carr? bez skórki

Przygotowanie:

Obrać i podzielić na osiem części każde jabłko (usunąć głąb). Zetrzeć skórkę z cytryny. Jabłka przełożyć do garnka Dodać 100 g cukru, skórkę z cytryny i wino Wymieszać wszystkie składniki i całkowicie przykryć wodą. Gotować wszystko 15 minut. W międzyczasie włożyć rodzynki do wody Utrzeć masło z 300 g cukru do chwili aż zrobi się kremowe. Wysmarować masłem formę na ciasto i rozgrzać piekarnik do 180° W międzyczasie odsączyć jabłka i rodzynki. Ułożyć w formie pan carre’ (na dnie i po bokach) i wyłożyć jabłka z rodzynkami Pokryć wszystko pozostałymi kromkami chleba. Pokryć chleb pozostałym cukrem w taki sposób, aby zrobił się karmel Piec około godziny. W momencie podawania (ciepłe lub zimne) przewrócić ciasto na talerz, spryskać rumem i zapalić (płonące ciasto).