W dialekcie mediolańskim: tortei de carnevaa a la cazzoeula

Składniki:
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 250 g kiełbasy
  • 100 g słoniny
  • 1 noga wieprzowa
  • 1 ucho wieprzowe
  • 4 małe kiełbaski wieprzowe
  • 1 kg kapusty
  • 1 marchew
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • Oliwa z oliwek, Białe wytrawne wino, Masło, Rosół

 

Przygotowanie:

Gotować dobrze słoninę, ucho oraz nogę oraz zeskrobcie szczecinę Myć dokładnie, gotować około 1 godziny w celu starannego odtłuszczenia. Usmażyć pokrojoną cebulę na patelni z jedna łyżką oleju i masła, a potem dodać mięso wieprzowe, pokrojoną kiełbasę oraz kiełbaski wieprzowe. Smażyć dobrze, dodając szklankę wina i pozostawić aż wyparuje, wyjąć te składniki i pokroić na kawałki słoninę, nogę i ucho. Na patelnię wrzucić cienko pokrojoną marchew i seler, dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego lekko rozpuszczonego w rosole, posolić i wymieszać razem wszystkie składniki. Przykryć przykrywką i gotować na małym gazie, mieszając od czasu do czasu Wyczyścić i pokroić kapustę oraz włożyć ją do garnka bez dodawania wody. Dodać kapustę do pozostałych warzyw oraz wszystkie pozostałe składniki, wymieszać lekko i gotować około 1 godziny pod przykryciem. Od czasu do czasu usunąć tłuszcz, który wypływa.