Składniki:
  • 2 filiżanki czekolady (przygotować z dwóch lyzek gorzkiego kakao i goracej wody)
  • 2 filiżanki kawy
  • 2 filiżanki mleka
  • cukier, bita śmietana
Przygotowanie:

Do garnka wlać mleko i wodę, włożyć masło pokrojone na kawałeczki, cukier, wanilię, szczyptę cynamonu, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Postawić na ogniu i zagotować, po czym wyjąć skórkę z cytryny i zdjąć garnek z ognia, dodać mąkę szybkim ruchem. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką i kiedy mąka się rozpuści, postawić ponownie na ogniu. Mieszając gotować wszystko około 10-15 minut do czasu aż nie będzie odchodzić od boków garnka i stanie się gładkie. Wystudzić mieszając od czasu do czasu, dodając po jednym jajku, mieszać tak aby jajko się rozpuściło po czym dodawać następne. Wlać pół szklanki rumu i pozostawić około 1 godziny. W garnku rozgrzać olej i piec z ciasta 6-7 małych okrągłych ciasteczek jednorazowo (wyciągać z garnka za pomocą łyżki). Pierożki musza zwiększyć swoja objętość i pozostać puste w środku. Obracać z jednej strony na druga aż nabiorą ładnego złotego koloru, po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Podawać cieple, można je również nadziać kremem pasticceria, zanim się posypie cukrem.